Забавления

Места които да посетите

Комплекс "Дюни" гр. Приморско

Приморско се намира в близост до река Ропотамо и едноименния резерват. Красивата природа, множеството исторически и културни паметници в и около него привличат хиляди туристи от страната и чужбина всяка година. Плажовете са изключително приятни и добре поддържани, организирани са и много морски атракции и забавления. В Приморско всеки, независимо от възрастта и интересите си, може да намери подходящо развлечение.

Историята и културата на града се свързват с траките. В района са открити 10 могилни некропола, 4 светилища и 12 долмени.

Тук се намира и уникалното светилище „Беглик таш”, олицетворяващо култа на траките към слънцето.

За любителите на вкусната храна и партитата също е помислено. В Приморско има страхотни клубове и ресторанти.

За тези, които обичат да се наслаждават на културни дейности и прояви, Приморско предлага всяка година различни международни и традиционни български фестивали и състезания, концерти и други шоута наоткрито. Интересни за посещение са и международните фестивали на операта, театъра, фолклора и джаза в Бургас. Възможности за морски и всякакви други спортове, организирани екскурзии и морски разходки допълват палитрата от изкушения за летовниците.

Организирайте една незабравима почивка и споделете приключения и романтични моменти със семейството и приятелите си.

Тракийско светилище Беглик Таш - Приморско

На брега на Южното Черноморие, в околностите на река Ропотамо е открито мегалитно тракийско светилище през 2003 година. Наблизо са руините на древния град Ранули. Беглик Таш се явява като негово светилище, заемащо централно място, разположено на кръстопът, свързващ древния град със залива Св. Парашкева, река Ропотамо и днешния град Приморско, който е на около 7 километра от светилището. То е изградено през 14 век преди новата ера и функционира като такова до V-ти век след Христа.

Древните обитатели на региона обожествявали местността и извършвали различни жертвоприношения, поднасяли дарове на своите божества, струпвали огромни камъни. Жреците започнали да изграждат свой храм върху скалистата повърхност на обширната местност /около 6 дка/, непосредствено до морския бряг. По- голямата част от скалните масиви, образуващи различни композиции са с естествен произход, но има и обработени. По някои от скалите личат ритуални знаци. Предполага се, че религиозните ритуали извършвани там изразяват култа на траките към Бога на слънцето и Богинята майка. Откроява се „Брачното ложе”-голям камък във формата на легло, около което има издълбани вдлъбнатини за течности предназначени за извършване на ритуали. Съществува теория за провеждан ритуален брачен обред между бога Слънце и Богинята  майка. Скала с формата на обърнато сърце  е била предназначена да скрива церемониите от непросветените и нежелани наблюдатели. Скалната композиция от две вертикални скали и хоризонтална върху тях, символизира утробата на Богинята майка, от която според учените  ритуално се ражда жреца. Уникален е тесният лабиринт образуван между две високи скали и който успее да го премине е сред избраните и праведните. Свързва се и с легендата за Орфей и слизането му в подземното царство на Хадес.

В скалите е изсечен жертвеник, представляващ две вани свързани с улеи Голям камък закрепен на три места образува главния олтар, а  до него е каменният трон на главния жрец. По жертвеника не са открити животински следи, а само от растителен характер, което навява на мисълта, че са пренасяни в жертва само растения. При направените проучвания са намерени данни показващи, че скалното светилище е изпълнявало функции на  календар-часовник и обсерватория. Открити са издълбани дупки в скалите. При слънцестоене и равноденствие слънчевите лъчи огряват тези точки. Камъните са подредени така, че слънчевата сянка от главния олтар падаща върху подредените на север от него шест  камъка образуват слънчев часовник, разделящ деня на шест части.

По време на археологическите разкопки са намерени оръдия на труда, оръжия, глинени съдове, ценни монети…Светилището е обгърнато от живописната природа на морския бряг, разположено сред великолепната буйна растителност на територията на резервата „Ропотамо”, известен с редките и красиви растителни образци и многообразието на представителите на животинския свят. Божествената природа и пленителната панорама откриваща се към морето го прави любимо място не само за многобройните туристи, но и за местните жители.

Подводен Параклис „Свети Николай Чудотворец”

Уникален и единствен е първият подводен параклис в България и на Балканите -  "Свети Николай Чудотворец". Идеята е на председателя на водолазния център  "Посейдон" - Тодор Попов и негови колеги. Храмът носи името на Светеца, който е покровител на моряците и мореплавателите. Разположен е южно от Маслен нос, на 5 км. от град Приморско.  До подводния параклис ще стигнете с яхта, която тръгва от кея на град Приморско. Край брега на Черно  море, в непосредствена близост до подводния храм има плоча с надпис  - "За равен брой", който е традиционен поздрав на водолазите за равен брой гмуркания и излизания. Атрактивен и интересен параклисът, който е изграден от водолази за 9 часа се състои от  4 плочи и е на 7 метра под водата в Черно море.  На една от плочите е и ликът на  "Свети Николай" , изработен от месинг, а близо до него е монтиран и олтар от древен камък с масивен кръст и свещник, където посетителите ще имат възможност да запалят химически пръчици вместо църковни свещи. В параклиса са поставени и плочи с различни църковни мотиви, изработени от скулптора Никола Диков и осветени от отец Гавраил - Приморско. Атрактивният храм е построен за различни ритуали, атрактивни партита, граждански и църковен брак, кръщене, срещи, романтични рождени дни и годишнини. Водолазен център  "Посейдон" и Общинският водолазен клуб в град Приморско ще направят Вашите морски гмуркания незабравими. Предвидено е  обучение, инструктаж и екипировка за посещение на подводния храм. Осигурява се подводен екскурзовод и кетъринг за тържества и партита. Тук вече идват туристи от цяла Европа. Сигурността на посетителите е гарантирана от водолази.

Резерват Ропотамо – природа и легенди

Резерват Ропотамо е един от най-старите резервати в България. Разположен е по течението на едноименната река Ропотамо. Той съчетава в себе си освен разнообразни животински видове и нехаректерните за тези географски ширини   лонгозни гори. Това са гори с многоетажна структура, с голямо разнообразие от растения, подобни на екваториалните гори. Не по-малко интересни  са скалните образования, за които се носят много легенди.  

В Резерват Ропотамо живеят около 250 вида птици, 71 от които са видове застрашени от изчезване и участват в Червената книга на България. Ако се разходите по красивите брегове на реката ще срещнете и красиви езерца, в които расте  водна лилия и блатна трастика. Тук се намира и един много рядък представител на флората, а именно Морски пелин, който  се използва в медицината за производството на лекарство срещу паразити.

Освен красивата природа и представителите на флората и фауната тук може да видите причудливи скални образувания, които будели възхищение  и провокирали човешкото въображение столетия наред.

Най-интересното сред тях е „Лъвската глава”, която през 1947 година е обявена за феномен. Тя представлява съвкупност от много скални късове, които оформят образ в профил на лъвска глава. Съществуват много легенди за тези причудливи скали, но една от тях и до днес буди интерес. Разказва се, че на най-високото място на скалата има много дълбок кладенец, в който е затрупано съкровище от злато, скрито там от хайдутин Вълчан войвода, който с хитрост примамил турски кораб в устието на реката и се сдобил със съкровището, затова и калето, където е Лъвската глава е кръстено - Вълчаново кале.

Друга легенда разказва за тракийската крепост Ранули, чийто закрилник бил Великият скален лъв. Археолози са намерили останки от крепостта, които са презставлявали средновековна църква и крепостни стени. Ако желаете да видите интересната скала  в целия й профил, най-добре е  да се възползвате от разходките с лодка по реката. Разходката трае около 40 минути и ще ви заведе до едно прекрасно място, където природата среща реката с морето. Пред Вас ще се разкрият  прекрасни пейзажи, а докато пътувате ще бъдете придружавани от интересните птици, които любопитно Ви наблюдават, ловейки рибка или спокойно кацнали на някое изсъхнало дръвче ще Ви позират за снимка.

Замъкът в Равадиново

На три километра вдясно от разклона за Созопол, по пътя на юг от Бургас, се намира приказен замък. Сградата е внушителна, уникалната архитектура приковава погледите на минаващите покрай него, предизвиква внимание и любопитство и макар, че все още е в строеж много туристи се отбиват от пътя си, за да го разгледат.  Вътрешността на замъка очарова с буйната си, красиво оформена зеленина и обособените атрактивни кътчета, с богата вътрешна украса и оригинален интериор.  В него се влиза през масивна каменна порта, пред която се спуска  подвижен мост. Сред великолепния двор има и параклис, стълби водят до банкетна зала, по стените на която са окачени репродукции на шедьоври от известни художници, с тежки  дърворезбовани рамки, а в дъното се вижда подземна река. В живописното езеро плуват величествено лебеди. Трудно е да се откъснеш от този приказен свят.

Крепостната стена и древните останки в Созопол

Заради многобройните паметници на културата, намиращи се в стария град, Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1974г. Къщите във възрожденски стил са строени в края на 19 и началото на 20 век. Много ценна е средновековната църква при манастира „Св. Апостоли”. Има още няколко църкви -  „Св. Богородица” , „Св. Св. Кирил и Методи”, ”Св.Георги”, съхранили ценни икони и дърворезби, издигнати са около 20 параклиса. В резервата са разположени Художествената галерия, Етнографският музей, Музеят при крепостната стена. Запазен е средновековен християнски комплекс в центъра на града. Старинните къщи са на два и три етажа, като първият е отреден за стопански нужди, основите са каменни, а стените кирпичени, обшити са с характерната дървена обшивка, предпазваща ги от соления морски въздух, покрити са с турски керемиди.

Сред най-атрактивните е къщата на Мариета Стефанова, построена върху крепостната стена. Отличават се къщите, в които се помещават Етнографският музей и Тракийският хан, впечатляващ с изящните си дърворезби. Архитектурният комплекс ”Южна крепостна стена и кула”съчетава исторически паметници от различни епохи. В града и извън него има открити редица некрополи /в Морската градина, м.Калфата, м.Харманите, м.Буджака/. Античният град е бил обграден с масивна каменна стена, от която са запазени зидове достигащи до 3-4м. височина и една от кулите, строени около 511г при император Анастасий.

Крепостта Ранули е строена по времето на траките и постепенно е достроявана, а по време на османското робство е разрушена. Намира се на 12 км. югоизточно от гр. Созопол, до нея се стига по крайморския път, пресича се река Ропотамо и се навлиза  в резервата. Край града се намира най-големият остров по черноморското крайбрежие - „Св.Иван”. Там са открити следи от тракийско светилище, останки от манастира „Св.Йоан Предтеча”. Созопол е известен и с провеждащия се ежегодно фестивал Аполония.

Крепост Урдовиза – Китен

На 35км от Созопол, непосредствено до курортното градче Китен се намират останки от крепостта Урдовиза. Коренът на името идва от древна Тракия, което дава основание да се предполага, че това са останки от древно тракийско селище. Потвърждение на тези твърдения са и намерените находки от каменни котви, керамика от бронзовата епоха, части от римски съдове. Край Китен са намерени и останки от надгробен камък  с гръцки надпис от V век преди новата ера. Най-старите находки са намерени в южния залив на Китен. Те датират от 2500-1500 г.пр.хр. В края на 19 век крепостта е била все още запазена, според археолози стената е била около”100 разкрача”. В непосредствена близост до крепостната стена са намерени и останки от еднокорабна църква, както и останки от кюпове, издълбани в скала. Според древна легенда, Зевс имал връзка с една простосмъртна жена. От тази връзка му се родили три дъщери – Сиза, Агата и третата Виза. Когато един ден Зевс се ядосал и прогонил дъщерите си, всяка една от тях основала по едно селище. Сиза – Созопол, Агата – Ахтопол и Виза  основала Урдовиза. Не е ясно кога е издигната крепостната стена, но не е по-рано от XII век.

Има предание от жители на Китен, че Мария  - владетелката на крепостта  е била с една гърда , от който факт се обяснава името на Урдовиза- на гръцки „муновиза” – едногърда. Султанът е поискал да се ожени за владетелката и така да завоюва крепостта, но условието на Мария било Султанът да я освободи от данъци и да й подари в замяна толкова села, колкото може да обиколи един кон, който тръгва от Урдовиза от изгрев до залез слънце. Мария решила да надхитри Султана като поставя на различни места из Странджа хубави коне. Последният кон, който бил и началният издъхнал до стените на крепостта Урдовиза. За това северният залив се нарича Атлиман  - Конски залив.

Аквапарк – Приморско

Аквапаркът в Приморско е част от изградения модерен спортен комплекс, намиращ се в началото на града. Предлага многообразни забавления за възрастните, а за децата е построен атрактивен детски кът с малки пързалки и басейн. Голям интерес предизвиква душ с формата на пингвин. Другите пързалки са „Кобра”, „Слон”, „Октопод”, „Черна дупка”, ”Камикадзе” и „Бавната река”. Около двата басейна са наредени шезлонги, забавлението осигуряват голям брой атракции - стръмните  пързалки, Центрофугата, има и по-спокойни места, където да се насладиш на галещото слънце и водната прохлада. В Аквапарка функционират заведение за бързо хранене, пицария, има няколко бара и магазин, може да се разхладите и със сладоледите Рафи.  Към спортния комплекс има спортни зали, тенис корт, спа-център.

Разходка с яхта около Созопол

Созопол е едно от изключително красивите морски градчета по българското Черноморие. Туристите имат възможността да посетят много и различни места в Созопол. Същевременно там, любителите на разнообразието имат възможността да си подарят едно по-различно изживяване с Яхта Трофи.

Преживяването на яхтата ще Ви създаде множество приятни и незабравими мигове. Може да я наемете самостоятелно, да станете част от организираните плавания или круизи. Гарантиваме Ви много слънце и добро настроение!  

Предлагат се еднодневни плавания в заливите около къмпинг Градина, Созопол, Каваци и Смокиня. Ако желаете да скрепите колектива на работното място или просто да направите празника си едно незабравимо и нетипично преживяване, Яхта Трофи е Вашето място! Провеждат се тимбилдинги, яхт партита, яхт уикенди, яхтени круизи, разходка с яхта, а дори и сватба на Яхтата. Звучи невероятно, нали?

При еднодневни плавания капацитетът е до 40 пасажери, каютите са 4 със спални и бани – 8 места за нощуване. На яхтата има и риболовни принадлежности, надуваеми лодки с извънбордов двигател, душ на палубата, оборудвана кухня и бар.

Плаванията са до нос Маслен нос, Последен пустинен плаж, Остров Св. Анастасия, Райски залив, двучасов вечерен круиз.

Водолазен Център Due

Водолазен център DUE  е част от атракциите, които крие Созопол.  Там може не просто да пробвате гмуркане, може да получите обучение за водолаз и да увеличите квалификацията си.

Може да изпитате изживяването да видите невероятни подводни места, да се докосните до потънали кораби, да опознаете историята под водата на страната ни, да прекарате една нетипична ваканция. За по-любознателните и желаещите да достигнат съвършенство, Водолазният център предлага обучаване по техническо гуркане, започващо от начинаещ технически водолаз  до гмуркане под 100 метра.  Инструктурите във водолазния център имат сертификати от TDI-SDI – водолазна агенция, която е най-бързоразвиваща се в света със седалище в САЩ .

Плажовете на Приморско

Град Приморско е известнен с красивите си и обширни плажни ивици. Обособени са няколко плажа - Северен, Южен, Централен и „Перла”.

Северният плаж е най-големият и привлекателен, с 895 м. дължина на бреговата ивица, предлага много удобства и забавления. Построени са съблекални, тоалетни, душове, разполага с медицински пункт, вкусна храна и разхладителни напитки, има волейболно игрище, сърф училище, рехабилитационни услуги.

Централният плаж се явява като продължение на Северния и тук се предлагат същите атракции както при Северния.

Южният плаж е по-малък, но не отстъпва по нищо на другите, разполага с плажни чадъри, шезлонги, предлагат се фотоуслуги, разходки с лодка, с „банан”, водни колела, разполага с водна пързалка, коктейл-барове, осигурени са спасители, грижещи се за безопасността на туристите.

"Перла” е  сравнително малкък плаж, обгърнат от приказен пейзаж, гъста зелена растителност, достигаща до самата морска ивица. Намира се на около 3 км. от гр.Приморско.

Плаж ММЦ между Приморско и Китен

Пясъчна ивица с дължина  няколко километра, свързваща Приморско с Китен. Около нея са построени множество хотели, почивни бази и комплекси. Има заведения за хранене, а  туристите избрали този плаж се възползват от прекрасните условия, красивата гледка и прохладата на морето в съчетание с разнообразни морски атракции. Плажът достига до най- известния  залив -  Атлиман. Предпочитан е от туристите заради чистата вода и пясъчния бряг.

Плажът на Аркутино

Плажът на Аркутино е една от малкото незастроени плажни ивици по Черноморието ни. Прилича на кътче от рая, в което слънцето, морето и неженият пясък са част от девствена природа. На плажната ивица вирее пясъчна лилия, а от залива се разкрива прекрасна гледка към остров Свети Тома, където се срещат диворастящи кактуси. В залива често могат да се видят лебеди и други водоплаващи птици. Плажът се намира покрай главния път между Дюни и Резерват Ропотамо. Има паркинг за автомобилите, както и завадения за напитки и храна.